Ernest Hemingway

First name Ernest
Surname Hemingway
First name in original language Ernest
Surname in original language Hemingway
Professions rašytojas
Date of birth 1899-07-21

Detailed biography

Žymus XX amžiaus amerikeičiųromanistas ir novelistas, Nobelio literatūros premijos laureatas.

Vienas žymiausių vadinamosios „prarastosios kartos“ atstovų. Gimė 1899 m. liepos 21 d. Ouk Parko priemiestyje, mirė 1961 m. liepos 2 dieną.  Jis mokėsi valstybinėse mokyklose ir pradėjo rašyti vidurinėje mokykloje, kur buvo aktyvus ir ryškus, tačiau svarbiausia berniuko dalis buvo vasaros, praleistos su šeima Valonijos ežere Mičigano valstijoje.Baigęs vidurinę mokyklą, Hemingvėjus pradėjo dirbti Kanzas Sičio (angl. Kansas City) laikraštyje „Star” ir per septynis mėnesius tapo gana geru žurnalistu. Devyniolikos metų jis įstojo savanoriu į Raudonojo kryžiaus sanitarinį būrį. Ilgai gyveno Paryžiuje. Daug keliavo. Dalyvavo Ispanijos pilietiniame kare, taip pat – Pirmajame pasauliniame kare.

žymus XX amžiaus romanistas ir novelistas. Į literatūrą atėjo kaip vienas žymiausių vadinamosios „prarastosios kartos“ atstovų. Savitas jo prozos stilius. E. Hemingvėjus rašė objektyviai ir glaustai, jo kalba santūri ir lakoniška, mintis neužbaigta, paslėpta. Rašytojas sukūrė ir savitą herojų, kurio svarbiausia ypatybė – santūrumas ir vidinis disciplinuotumas. Kūriniuose atsispindi antimilitarizmas („Atsisveikinimas su ginklais“), kova prieš fašizmą („Kam skambina varpai“).

1954 m. apdovanotas Nobelio literatūros premija. Dauguma jo kūrinių laikomi klasikiniais amerikiečių literatūros kanone. 1954 m. gavo Nobelio literatūros premiją už apysaką „Senis ir jūra“. Po septynerių metų 1961 m. rašytojas nusižudė.

 

Apdovanojimai:

1954 m. Nobelio literatūros premija

 

Other aliases

Name Surname Language
Ernestas Hemingvėjus

Awards

Other awards 1954 m. gavo Nobelio literatūros premiją už apysaką „Senis ir jūra“.

Sources

Encyclopedia Britannica, https://www.britannica.com/ (žiūrėta 2020 m. birželio 30 d.).