Vytautas Daugintis

First name Vytautas
Surname Daugintis
Pseudonym Bagūnas, Bėgūnas
Professions partizanas
Date of birth 1922-01-03

Detailed biography

Vytautas Daugintis (Prano), slap. Bėgūnas (Bagūnas), gimė 1922 m. Kretingos apskr., Kartenos vls.,  Žutautų k. (dokumentuose klaidingai nurodytas Baublių k., kuriame gyveno po santuokos). Siuvėjas. Tėvai Barbora ir Pranas buvo Žemaičių partizanų rėmėjai. 1947 m. sausio 21 d. suimtas Kretingos MGB duomenimis, kaip Narimanto (Palangos) kuopos partizanas, pabėgo. Buvo Kardo rinktinės Buganto (Kartenos) kuopos partizanas, kartu nuo 1948 m. pradžios partizanavo ir žmona Domicelė Daugintienė-Bagūnienė. Gavus agentūrinių žinių apie partizanų bunkerio vietą Vilimo kalne, 1949 m. vasario 7 dieną buvo išsiųsta 70 MGB vidaus kariuomenės 24-ojo šaulių pulko kareivių ir stribų grupė į Žibininkų mišką  (Kretingos apskr., Palangos vls., dab. Kretingos r.). Per susišaudymą žuvo 5 iš 6 aptiktų partizanų: Buganto kuopos partizanas Vytautas Vitalis Daugintis-Bagūnas, Narimanto (Palangos) kuopos partizanai Pranas Budrys-Šarūnas (būrio vadas), Vytautas Gricius-Žilvinas ir Kardo rinktinės Agitacinio propagandinio skyriaus viršininkas Alfonsas Knistautas-Ragūnas su pavaduotoju Stasiu Lisausku-Vasariu. Žuvusiųjų palaikai buvo išvežti ir niekinti MGB Palangos poskyrio būstinės kieme. 1999 m. spalio 4 d. Pasipriešinimo dalyvių (rezistentų) teisių komisija V. V. Dauginčiui suteikė Kario savanorio statusą.

Tėvas Pranas ir brolis Pranas Dauginčiai, partizanų rėmėjai ir ryšininkai, suimti 1948 m. Žmona Domicelė suimta 1948 m. spalio 27–28 d., nuteista. Kiti šeimos nariai ištremti 1949 m.

Sources

Vakarų Lietuvos partizanų sritis: atlasas, Vilnius: Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2010.

Lietuvos gyventojų genocidas, Lietuva: Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2012, t. 4: 1949, A–M.

Kaunietis R., Aukštaitijos partizanų prisiminimai, Vilnius: Margi raštai, 2014, IX dalis.