Pranas Petkevičius

First name Pranas
Surname Petkevičius
Pseudonym Kariūnas
Professions karininkas, partizanas
Date of birth 1918-09-07

Detailed biography

Partizanų bataliono vadas. Gimė 1918 m. rugsėjo 7 d. Klevų Būdos k., Kaišiadorių vls. Baigęs pradžios mokyklą, mokėsi siuvėjo amato. 1937 m. savanoriu išėjo tarnauti į Lietuvos kariuomenę. Pirmosios sovietinės okupacijos metais buvo atleistas iš tarnybos. Grįžo į tėvo ūkį, slapstėsi.

1941 m. pab. pradėjo dirbti Kaišiadorių komendatūroje. Čia susipažino su Jonu Misiūnu. Vėliau vokiečiai P. Petkevičių mobilizavo į savo armiją, tarnavo Baltijos divizijoje, tris kartus sužeistas. Traukiantis vokiečiams iš Lietuvos, dezertyravo su ginklais.

Žinoma, kad P. Petkevičius jau vokiečių okupacijos metu buvo Lietuvos Laisvės Armijos Vilniaus apygardos nariu. Gyveno svetima Juozo Putino pavarde. Sugrįžus Raudonajai Armijai, vieno patikrinimo metu buvo sulaikytas ir pasiųstas tarnauti Pabradėje. Po mėnesio apmokymų, vežant kareivius į Baltarusiją, pabėgo. Sugrįžęs į savo gimtąsias vietas ėmė organizuoti partizanų būrį, kuriame buvo iki 70 partizanų. Dėl senesnės pažinties artimai bendravo su J. Misiūnu-Žaliu Velniu. 1944 m. gruodžio 1 d. paskirtas A rinktinės 2-ojo, vėliau ir 1-ojo bataliono vadu. Ne kartą namie buvo vykdomos kratos ieškant P. Petkevičiaus bunkerio. 1945 m. artimieji suimti, ištremti, sodyba sunaikinta.

1945 m. lapkričio 19 d. remiantis vidinio agento Briedžio (Antano Nevedomsko) parodymais buvo vykdoma operacija Mackūnų miške (Rumšiškių vls.). Rumšiškių valsčiaus NKVD skyriaus 261 pulko 2-o bataliono pajėgos netoli Livintų k. slėptuvėje surado Kariūno būrio partizanus. Operacijos metu trys partizanai (P. Petkevičius, Jonas Čiurinskas-Pelėnas iš Livintų k. ir Antanas Taparauskas-Kirvis iš Livintų k.) nužudyti, jų palaikai buvo išniekinti Kaišiadorių aikštėje ir užkasti Kaišiadorėlių k. žvyrduobėse. 1990 m. perlaidoti Kaišiadorių kapinėse.

Yra duomenų, kad 1945 m. rudenį P. Petkevičius buvo vienas iš dviejų kandidatų į A rinktinės vadus, bet jo žūtis pakeitė planus.

P. Petkevičiui 2002 m. pripažintas Kario savanorio statusas (po mirties) ir Vyčio kryžiaus ordino Riterio kryžius. Tais pačiais metais Krašto apsaugos ministerijos įsakymu suteiktas kapitono laipsnis.