Gediminas Orentas

First name Gediminas
Surname Orentas
Professions leidėjas, spaudos darbuotojas, fotomenininkas
Date of birth 1915-02-14

Detailed biography

Leidėjas, spaudos darbuotojas, fotomenininkas. Gimė 1915 m. vasario 14 d. Peterburge, mirė 2007 m. vasario 7 d. Vilniuje.

G. Orentas 1936 m. pradėjo dirbti laikraščio „Lietuvos žinios“ fotokorespondentu, o 1937 m. Kaune įsteigė nedidelę turistinių leidinių leidyklą ir pirmasis Lietuvoje pradėjo leisti meninius vokus su penkiomis fotografijomis. Priekinėje voko pusėje spausdino panoraminę gražesnio Lietuvos miesto ar peizažo nuotrauką, o kitoje pusėje, kur menamomis įstrižainėmis plotas padalytas į keturis trikampius, kiekviename plotelyje buvo panoramą papildančios arba skirtingos fotografijos. Iki Antrojo pasaulinio karo išleido ir spaustuvėje „Spindulys“ atspausdino tris tokių meninių vokų serijas. 1937 m. pabaigoje ėmėsi atvirukų leidybos, o po to išleido dar du solidžius Kauno ir Lietuvos vaizdų albumus tuomet gan dideliu 2500 egzempliorių tiražu. Jiems panaudojo ne tik savo, bet ir tada gerai žinomų fotografų V. Augustino, K. Lauciaus, A. Naruševičiaus ir kitų fotografijas. Po karo emigravo į Vokietiją, po to į Venesuelą, o nuo 1992 m. gyveno Vilniuje, buvo Gedimino technikos universiteto garbės mecenatas, skyręs daugiau kaip šimtą vardinių stipendijų.
G. Orentas gerai žinomas ne tik kaip fotomenininkas, bet ir atvirukų leidėjas, per 1938–1940 m. išleidęs dešimt serijų skirtingų atspalvių atvirukų su Lietuvos vaizdais. Dalis jų skirta Kaunui, o kitos – Lietuvai su 1939 m. atgautu Vilniaus kraštu.

Sources

Senieji Šiauliai atvirukuose 1902–1944: katalogas, sud. Šlivinskas A., Kaminskas P., Baristaitė R., Šiauliai: Šiaulių „Aušros“ muziejus, 2006, 392.