Antanas Stravinskas

First name Antanas
Surname Stravinskas
Professions istorikas, kraštotyrininkas
Date of birth 1927-04-25

Detailed biography

Tautos istorijos ir kultūros tyrinėtojas.

Antanas Stravinskas gimė 1927 m. balandžio 25 d. Eržvilke, Jurbarko r.

Studijavo tautos istoriją, tyrinėjo dvasinę ir materialinę kultūrą. 1949–1957 m. dirbo ekskursijų vadovu, organizavo parodas Kauno M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. 1957 m. vadovavo Vilniaus universiteto Kraštotyros moksliniam būreliui.

A. Stravinskas įkūrė Lietuvos kraštotyros draugiją ir jai vadovavo. Jo vadovavimo Lietuvos kraštotyros draugijai laikotarpiu (1961–1973 m.) buvo pradėtos organizuoti kompleksinės ekspedicijos. Jas organizavo ir pats A. Stravinskas. Tuomet išėjusi jo sudaryta monografija ir šiandien yra reikšmingiausias leidinys apie Eržvilko kraštą.

Jis sugebėjo kraštotyros judėjimui sukurti pamatus, kurių nesugriovė bandymai paversti draugiją sovietmečio ideologiniu įrankiu.

Vadovaudamas kraštotyros veiklai, pats pradėjo rinkti medžiagą apie kalvystę ir tapo vieninteliu istoriku, nuosekliai tyrinėjusiu kalvystės raidą Lietuvoje. Sukauptą unikalią medžiagą sudėjo į knygą „Lietuvos kalvystė“.

A. Stravinskas parengė spaudai Č. Kontrimo knygą „Lietuvos geležiniai kryžiai“ (1991 m.), buvo vienas „Lietuvių liaudies meno“ sudarytojų, leidinio „Kryždirbystė Lietuvoje“ vienas sudarytojų ir autorių, paskelbė per 200 straipsnių periodikoje apie knygnešius, vargonininkus, muzikantus, gimtojo Eržvilko apylinkių žmones.

A. Stravinskas mirė 2007 m. rugpjūčio 31 d. Vilniuje.

Awards

Other awards Jono Basanavičiaus premija (2000 m.)

Sources

http://www.culture.lt/lmenas/?leid_id=3155&kas=straipsnis&st_id=11331 (žiūrėta 2013-03-13)