Johanas Bobrovskis

First name Johanas
Surname Bobrovskis
First name in original language Johannes
Surname in original language Bobrowski
Professions rašytojas, prozininkas, romanistas
Date of birth 1917-04-09

Detailed biography

1928 m. su tėvais persikėlė į Karaliaučių, 1937 m. į Berlyną. 1933–1935 m. ir 1937 m. vasarojo pas senelius Mociškiuose ir Vilkyškiuose (Pagėgių apskritis).
Studijavo meno istoriją. 1939 m. paimtas į Vokietijos kariuomenę tarnavo ryšių dalinyje. Dalyvavo karo kampanijose Lenkijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje (1941 m. yra buvęs Kaune, 1943 m. Vilkyškiuose, 1944 m. Kupiškio ir Zarasų apylinkėse), Rusijoje, Latvijoje. 1945–1949 m. karo belaisvis Donbaso, Pavolgio lageriuose. Grįžęs į Rytų Berlyną dirbo leidyklose.
Parašė romanų, apsakymų. Prozoje vaizduojami vokiečių ir kitų tautų santykiai R. Europoje, gausu lietuvių motyvų (rašoma apie K. Donelaitį, Vydūną, Žemaitę ir kt.), Rytų Prūsijos peizažų, atsispindi paribio kult. problematika. Pasakojimo stilius lyriškas, metaforiškas, ryšku laiko ir erdvės kaita, šnekamosios kalbos intonacijos. Poezijai būdingos istorinės reminiscencijos, baltų mitologijos motyvai, asociatyvumas, daugiaplanė semantika. Eilėraščiuose eleginės intonacijos, šviesos ir šešėlių simbolika derinama su odės pakilumu, yra lietuvių liaudies dainų citatų; jie parašyti verlibru.

Cultural environment

Vokiečių.

Sources

Visuotinė lietuvių enciklopedija, Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003, t. 3.

Vikipedija, laisvoji enciklopedija, http://lt.wikipedia.org.