Alfonsas Sušinskas

First name Alfonsas
Surname Sušinskas
Professions kunigas, rašytojas
Date of birth 1909-01-25

Detailed biography

Kunigas, Lietuvos jaunimo auklėtojas ir vadas, rašytojas, visuomenininkas, ateitininkas, bolševikinio kalėjimo kankinys.
Alfonsas Sušinskas gimė 1909 m. sausio 25 d. Rygoje, lietuvio fabriko darbininko šeimoje. Per Pirmąjį pasaulinį karą gamykla buvo iškelta į Rusiją. Maskvoje šeima sutiko valstybinį perversmą, patyrė bolševikų smurtą ir prievartą, 1919 m. grįžo į tėvynę. A. Sušinskas mokėsi Biržų gimnazijoje, 1934 m. baigė Kauno kunigų seminariją ir Vytauto Didžiojo universiteto Teologijos-filosofijos fakultetą. Tų pačių metų rudenį jis paskirtas vikaru į Ramygalą, kur ėjo ir progimnazijos kapeliono pareigas. 1935 m. A. Sušinskas tapo jaunimo dvasios vadovu. Kartu su jaunimu rinkdavosi į būrelių sueigas, eidavo į kino, teatro spektaklius, juos aptarinėdavo. Dažnai su moksleiviais rinkdavosi Panevėžio katedroje, kur aukodavo šv. Mišias, sakydavo jiems specialius pamokslus, kalbėdavo įvairiais jaunimą dominančiais klausimais.

A. Sušinskas buvo originali asmenybė – turėjo gerą iškalbą, pedagoginę toleranciją, jautrią širdį, mokėjo jaunimą sutelkti maldai, parašė knygą „Maršas jaunystei'', kuri labai sudomino jaunimą. Tai buvo rašiniai apie meilę darbui, tautai, gamtos grožiui, religinei pasaulėžiūrai, jaunimo ateičiai. „Maršas jaunystei", pasak paties autoriaus, „knyga jauniems jaunojo gyvenimo keliu''. Knygoje daug kalbama apie tai, kaip reikia elgtis, mokytis, kas yra pasiryžimas, valia, sąžiningumas, darbštumas. 

1940 m. bolševikinė invazija nutraukė A. Sušinsko kūrybinį darbą, o jį patį įkalino Kauno sunkiųjų darbų kalėjime. Savo kankinimus, tardymus, kraupius egzekucijų vaizdus vėliau aprašė apybraižoje „Gyvenimas mirtyje''. 

A. Sušinskas aktyviai rašė „Ateities spinduliuose", „Ateitiyje", „Pavasaryje", „Studentų dienose'', „Ryte'', „XX amžiuje", „Panevėžio balse'', išvertė J. Donillet knygą „Maskva be kaukės''.

Išeivijoje A.Sušinskas pakartotinai išleido „Maršą jaunystei'' bei naują knygą „Šviesos ir šešėliai''. Šiame kūrinyje toliau plėtojamos dvasinio žmogaus gyvenimo peripetijos, iškeliamas šeimos vaidmuo. 

Kun. A. Sušinskas mirė 1966 m. birželio 18 d. Pitsburge, JAV.

Sources

http://ausis.gf.vu.lt/mg/nr/98/2/02giesm.html (žiūrėta 2013-03-05)