Vladas Česas

First name Vladas
Surname Česas
Professions dainininkas, artistas, visuomenės veikėjas, dėstytojas
Date of birth 1917-01-16

Detailed biography

Dainininkas (tenoras),  mokslo, visuomenės veikėjas. 
Baigė Vilkijos gimnaziją, 1946 m. Kauno konservatorijos Petro Olekos dainavimo klasę.
1944–1975 m. Lietuvos SSR operos ir baleto teatro solistas. Gastroliavo SSRS miestuose. 1954 m. Lietuvos SSR nusipelnęs artistas.
Kauno muzikiniame teatre debiutavo 1944 m. Laimučio vaidmeniu J. Karnavičiaus operoje „Gražina“. Tačiau pirmasis tikras debiutas įvyko 1945 m. grafo Almavivos vaidmeniu operoje „Sevilijos kirpėjas“, kurioje debiutavo ir kiti to meto jaunieji solistai – L. Jakevičiūtė, vėliau tapusi ir V. Česo gyvenimo drauge, ir J. Stasiūnas, operą dirigavo R. Geniušas.
Antrasis vaidmuo, taip pat parengtas 1945-aisiais, tapo ir pačiu svarbiausiu V. Česo karjeroje, tai Hercogas G. Verdi „Rigolete“, vėliau ne kartą dainuotas jau į Vilnių persikėlusioje Lietuvos operoje.

Nuo 1945 m. V. Česas 30 metų buvo Lietuvos operos solistas, garsėjęs kaip neprilygstamas Hercogas, ir kiekviename savo spektaklyje Hercogo dainelę dainuodavęs po kelis kartus, Almaviva, Belkorė, Jontekas ir daugelio kitų vaidmenų operose ir operetėse atlikėjas.
1969–1991 m. V. Česas dėstė konservatorijoje (dab. Lietuvos muzikos ir teatro akademija), augino jaunąją kartą, kuri mokytojo profesionalumą ir gebėjimus bei dedamas viltis pateisino su kaupu – tai operos solistai J. Valuckas, Z. Žemaitis, G. Maciulevičius, V. Juozapaitis, A. Penikas ir kt.
Prieš mirtį V. Česas baigė rašyti savo prisiminimus, palikdamas neįkainojamus pasakojimus apie daugybę situacijų, išgyvenimų, patirtų teatre ir konservatorijoje, istorijas apie sudėtingus teatro pasaulio žmonių santykius, apie savo bendraamžius kolegas.
Vaidmenys: Alfredas, Hercogas (Džiuzepės Verdžio „Traviata“, „Rigoletas“), Faustas (Šarlio Guno „Faustas“), Almaviva (Džoakino Rosinio „Sevilijos kirpėjas“), Lenskis (Piotro Čaikovskio „Eugenijus Oneginas“), Jurodivas (Modesto Musorgskio „Borisas Godunovas“), Jontekas (Stanislovo Moniuškos „Halka“), Belmonte (Volfgango Amadėjaus Mocarto „Pagrobimas iš seralio“), Džeraldas (Leo Delibeso „Lakmė“), Danyla, Naglis (Vytauto Klovos „Pilėnai“, „Vaiva“).