Lietuvių kalbos institutas

Muziejaus eksponatai
Muziejaus kitos vertybės
Visi muziejaus objektai
Santrumpa LKI
Adresas P. Vileišio g. 5, Vilnius, LT-10308, Vilniaus m. sav., Lietuva
Telefonas +370 523 466 21
El. paštas lki@lki.lt
Internetinė svetainė
Rūšis pagal tematiką istorija, mokslo istorija
Įstaigos kodas 111955023

Informacija apie muziejų

Lietuvių kalbos instituto muziejus „Lituanistikos židinys“ įkurtas 2006 metais. Tai vienintelis interaktyvus lietuvių kalbos muziejus Lietuvoje. „Lituanistikos židinio“ uždavinys yra patrauklia ir šiuolaikiška forma perteikti visuomenei naujausias kalbotyros žinias, šviesti ją aktualiais kalbos vartojimo klausimais, kelti lietuvių kalbos prestižą, motyvuoti moksleivius, kaip būsimuosius kalbos tyrėjus ir puoselėtojus.

„Lituanistikos židinyje“ eksponuojama daugybė kalbai svarbių dokumentų, knygų ir kalbininkų daiktų, tačiau muziejų iš kitų išskiria unikalūs kalbos žaislai. Šioje ekspozicijoje įsitikinsite, kad kalba – tai ne tik gramatika ir skyryba, tai gyvas, įdomus reiškinys, kuriuo galima žaisti ir kurį net galima paliesti rankomis!

Lietuvių kalbos instituto muziejaus ekspozicijos pagrindu sukurta viena iš LIMIS platformos elektroninių paslaugų – Virtualus lietuvių kalbos muziejus LEMUZA. Virtualaus muziejaus lankytojai galės daugiau sužinoti apie vieną iš seniausių indoeuropiečių kalbų: lietuvių kalbos ištakas, santykį su kitomis kalbomis, kalbinę įvairovę, leksikos turtus, bendrinės kalbos ir rašto formavimosi eigą, tyrimų istoriją ir kitas įdomybes.

Visa tai galima pamatyti devynių temų virtualiose ekspozicijose, iliustruotose skaitmeniniais Lietuvių kalbos instituto muziejaus eksponatais.

Įgytas žinias galima pasitikrinti išbandžius simuliacinę aplinką ir šiuos žaidimus:
Lietuvių kalbos žodžių kilmės namas
Žodžiai šešėliai
Žodžiai iškasenos
Tarmių kaladėlės
Tarmių dėlionė
Įdomioji spauda
Deminutyvų lenta
Indoeuropiečių kalbų miškas
Reikšmių piramidė
Laiko ryla
Gyvieji paveikslai