Lietuvos jūrų muziejus

Muziejaus eksponatai
Muziejaus kitos vertybės
Visi muziejaus objektai
Santrumpa LJM
Adresas Smiltynės pl. 3, Klaipėda, LT-93100, Klaipėdos m. sav., Lietuva
Telefonas +370 464 907 40; +370 464 907 51
Faksas +370 464 907 50
El. paštas ljm@muziejus.lt
Internetinė svetainė
Rūšis pagal tematiką gamta, istorija, technika
Įstaigos kodas 190464695
PVM mokėtojo kodas LT 904646917
Atsiskaitomosios sąskaitos numeris LT 32 7300 0100 0233 0584

Informacija apie muziejų

Lietuvos jūrų muziejus įsikūręs šiauriausiame Kuršių nerijos taške – Kopgalyje, kur baigiasi 98 kilometrų ilgio Kuršių nerijos pusiasalis ir atsiveria Klaipėdos uosto vartai. XIX a. antroje pusėje Kopgalyje buvo pastatyta gynybinė pajūrio tvirtovė – Nerijos fortas, kuris per Antrąjį pasaulinį karą buvo beveik sugriautas. 1979 m. Nerijos fortas buvo atstatytas ir pritaikytas muziejaus poreikiams.

Lietuvos jūrų muziejus užima apie 13 hektarų plotą. Lauko baseinuose prie centrinio reduto, akvariumo pastato įkurdinti pingvinai, Baltijos ruoniai, Šiaurės jūrų liūtai. Poternose ir kazematuose po tvirtovės pylimais įrengta Lietuvos laivybos istorijos ekspozicija, ant pylimų, buvusiose pabūklų aikštelėse, eksponuojama senovinių ir šiuolaikinių inkarų kolekcija. Muziejuje veikia vienintelis rytinėje Baltijos pakrantėje delfinariumas, kuriame gyvena delfinai – Juodosios jūros afalinos.

Lietuvos jūrų muziejus kviečia apsilankyti jūrų gamtos ir istorijos ekspozicijose, delfinų pasirodymuose, įvairiose šventėse ir renginiuose. Rekonstruotas akvariumas stebina įspūdingu povandeniniu tuneliu su virš jo plaukiojančiais eršketais, o prieš keletą metų atnaujintas ir praplėstas delfinariumas – unikaliu Delfinų terapijos centru, Saulės įlanka po atviru dangumi. Laivybos istorijai skirtos ekspozicijos masina edukaciniais momentais ir galimybe ne tik pažinti, bet ir patirti. Dalis ekspozicijos yra po atviru dangumi. Tai – Etnografinė pajūrio žvejo sodyba bei Žvejybos laivų aikštelė.

Nuo 2022 m. Lietuvos jūrų muziejuje veikia Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras, kuris  atlieka dvigubą funkciją: jame ne tik gydomi ruoniai ir kiti jūros gyvūnai, bet ir įkurta savaiminio pažinimo edukacinė ekspozicija „Keičiuosi aš – keičiasi jūra“.

Muziejaus filialai / padaliniai

  Laivas-muziejus M52 „Sūduvis“ Danės g., Klaipėda, Klaipėdos m. sav., Lietuva
  • Informacija apie filialą / padalinį