Tauragės krašto muziejus „Santaka“

Muziejaus eksponatai
Muziejaus kitos vertybės
Visi muziejaus objektai
Santrumpa TKM
Adresas Dariaus ir Girėno g. 5, Tauragė, LT-72215, Tauragės r. sav., Lietuva
Telefonas +370 631 452 06
El. paštas info@tauragesmuziejus.lt
Internetinė svetainė
Rūšis pagal tematiką istorija
Įstaigos kodas 302477081

Informacija apie muziejų

Muziejaus pavadinimas „Santaka“ simbolizuoja tarsi į vieną upę sutekančių įvairių konfesijų ir tautybių žmonių gyvenimo istoriją ir papročius Tauragės rajone. Muziejus įkurtas 1990 metais, jis veikia vadinamoje Tauragės pilyje, statytoje 1844–1847 m. kaip pasienio muitinė. Pilies pastatų ansamblis su 4 bokštais turi romantinės-renesansinės architektūros stiliaus bruožų. 

Tauragės krašto muziejuje šiuolaikiškai perteikiama krašto istorija, galima apžiūrėti Istorijos ir Etnografijos, Fotografijos ekspozicijas, gamtos eksponatus. Dinamiškos, interaktyviomis technologijomis papildytos muziejaus ekspozicijos patrauklios įvairaus amžiaus lankytojams.

Istorijos ir Etnografijos ekspozicija pasakoja Tauragės istoriją. Ekspoziciją praturtina senųjų spaudinių kolekcija. Gamtos salės puošmena – Šiaurinio elnio ragai su akmens amžiaus žmonių padarytomis įpjovų žymėmis. Archeologijos ekspozicijoje, kuri įkurta bokšte, pasakojama apie šiame krašte gyvenusias gentis. Čia taip pat yra interaktyvi smėlio dėžė, kurioje galima ieškoti archeologinių radinių. Archeologijos bokšto skliautui užtemus, įsižiebia senovės baltų simboliai. Vakarinio bokšto rūsyje galima patirti, ką reiškia slėptis bombarduojamame mieste. Čia rodomas ir 360º aplink lankytoją besisukantis vaizdo pasakojimas apie Tauragės istoriją. Užlipus į antrąjį aukštą galima atsipalaiduoti žvelgiant į žvaigždes bei klausantis muzikos. Kelionė po muziejų baigiama rūsiuose, kur kadaise buvo kalėjimas. Čia galima sužinoti apie muziejaus pastatų kompleksą: apie muitinės laikotarpį, pasienio santykius, kontrabandą ir knygnešius.

Tauragės krašto muziejui „Santaka“ priklauso šie padaliniai: Skaudvilės krašto muziejus, Tremties ir rezistencijos muziejus bei Alfonso Čepausko dailės galerija. Prie muziejaus taip pat veikia Turizmo informacijos centras.

Muziejaus filialai / padaliniai

  Alfonso Čepausko dailės galerija Mokyklos skg. 4, Skaudvilė, LT-73423, Tauragės r. sav., Lietuva
  • Informacija apie filialą / padalinį
  Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centras Jūros g. 1, Norkaičių k., Mažonų sen., LT-72179, Tauragės r. sav., Lietuva
  • Informacija apie filialą / padalinį
  Skaudvilės krašto muziejus Tauragės g. 24, Skaudvilė, LT-73423, Tauragės r. sav., Lietuva
  • Informacija apie filialą / padalinį
  Tremties ir rezistencijos muziejus Prezidento g. 38, Tauragė, LT-72253, Tauragės r. sav., Lietuva
  • Informacija apie filialą / padalinį