Francesco Bassano

Vardas Francesco
Pavardė Bassano
Vardas originalo kalba Francesco
Pavardė originalo kalba Bassano
Profesija dailininkas
Gimimo data ~1475 m.

Išsami biografija

Basanai – italų tapytojų giminė iš Basano del Grapos (netoli Venecijos), XVI a. – XVII a. pradžioje dirbusi Venecijoje ir Venete. Buvo žinomi da Ponte (dal Ponte) vardu, nes jų dirbtuvė Basane del Grapoje buvo prie tilto. Basanais jie pradėti vadintis Venecijoje, pirmiausia šį vardą taikant Džakopui (apie 1515–1592), vėliau ir kitiems šeimos nariams.
Dirbtuvę įsteigė Frančeskas (apie 1475–1539), dirbęs su savo sūnumis – minėtuoju Džakopu ir Džambatistu (m. 1548), taip pat daugybe mokinių ir padėjėjų. Po tėvo mirties vadovavimą dirbtuvei perėmė Džakopas, tęsęs darbą su broliu, o vėliau su keturiais savo sūnumis – Frančesku jaunesniuoju (1549–1592), Leandru (1557–1622), Džambatistu (1553–1613) ir Džerolamu (1566–1621). Džakopo Basanas greta Ticiano (Tiziano), Tintoreto (Tintoretto) ir Veronezės (Veronese) buvo vienas žymiausių XVI a. Venecijos dailininkų. Frančeskas jaunesnysis ir Leandras taip pat sulaukė tam tikro pripažinimo Venecijoje. Džambatistas ir Džerolamas buvo kuklesnių gabumų dailininkai, daugiausia kopijavo tėvo kūrinius.
Nėra lengva atskirti individualų kiekvieno šios šeimos dailininko braižą, ypač po 1570 m., kai dirbtuvė pradėjo masiškai kartoti savo kompozicijas, dažnai tik su nežymiais pakeitimais.

Kiti vardo, pavardės variantai

Vardas Pavardė Kalba
Frančeskas Basanas
Francesco da Ponte
Francesco Bassano the Elder
Francesco Bassano I

Šaltiniai

Internetinė rinkinių informacinė sistema (IRIS), http://www.rinkinys.ldm.lt/iris (žiūrėta 2014 m. sausio 20 d.).