Balys Macutkevičius

Vardas Balys
Pavardė Macutkevičius
Profesija tapytojas
Gimimo data 1905-11-10

Išsami biografija

Dailininkas, tapytojas. Gimė 1905 m. lapkričio 10 d. Barvoniškėse (prie Vilniaus, dab. Vilniaus r.), mirė 1964 m. gruodžio 3 d. Vilniuje.
1930 m. įstojo į Vilniaus Stepono Batoro universiteto dailės fakultetą (mokytojas – Vytautas Kairiūkštis). Vėliau studijavo teisę, tarnavo Lietuvos kariuomenėje.

Dalyvavo parodose. 1935 m. buvo vienas iš Lietuvos dailininkų sąjungos steigėjų ir signatarų. 1939 m. dirbo kultūros paminklų apsaugos įstaigose. Padėjo gabenti meno vertybes iš draskomų dvarų į Vilniaus muziejų (vėliau Lietuvos dailės muziejus). 1949 m. B. Macutkevčius buvo pašalintas iš Dailininkų sąjungos dėl oficialiai ideologijai nepriimtinų estetinių, pasaulėžiūros nuostatų. Vėliau dirbo leidyklose.
B. Macutkevičius – vienas iš Lietuvos avangardo atstovų, tapęs art deco stiliumi („Moteris su gėlėmis“, „Trys moterys“), pokubistine maniera (S. Šilingo portretas – 4 dešimtmetis, Lietuvos dailės muziejus). Dailininkas sukūrė simbolistinio pobūdžio kompozicijų, peizažų, portretų. Reiškėsi ir kaip grafikas, iliustravo knygas, dirbo taikomosios grafikos srityje.

Kiti vardo, pavardės variantai

Vardas Pavardė Kalba
Bolesław Macutkiewicz

Šaltiniai

Lietuvos dailės muziejaus dailinkų duomenų bazė, http://www.ldm.lt/LDMDailininkai/DBaze/Straipsniai/394.htm (žiūrėta 2012 04 16).