Petras Patlaba

Vardas Petras
Pavardė Patlaba
Profesija kunigas
Gimimo data 1909-05-01

Išsami biografija

Kunigas. Gimė 1909 m. gegužės 1 d. Tauragės aspkr., mirė 1986 m. balandžio 25 d. Hot Springse (JAV). Kilęs iš gausios (14 vaikų) šeimos.

Tris pradinės mokyklos skyrius baigė Varsėdžiuose. 1922 m. išlaikė egzaminus į Šilalės progimnaziją. Baigęs ketvirtą klasę išvyko į Šiaulius, įstojo į Šiaulių suaugusiųjų gimnaziją. Po metų persikėlė arčiau tėviškės, į Kražių „Žiburio“ gimnaziją. Kan. Jurgis Galdikas į gimnaziją jį priėmė laisvu klausytoju, nes neturėjo lotynų ir prancūzų kalbų pažymių, ir skyrė laiko iki Kalėdų atostogų tas kalbas pramokti. P. Patlaba egzaminus išlaikė ir šeštąją klasę sėkmingai pabaigė.

Baigęs studijas Telšių kunigų seminarijoje, 1934 m. gegužės 14 d. Telšių katedroje vysk. J. Staugaičio įšventintas kunigu. Baigęs seminariją apie pusmetį dirbo vikaru Kuršėnuose, kur buvo pastebėtas jauno kunigo pedagoginis talentas, todėl 1935 m. sausio 8 d. dvejiems metams paskirtas į Skuodo gimnaziją kapeliono pareigoms. Kun. Patlaba buvo jaunimo kunigas, kalbąs jaunimui suprantama kalba. Nuo jaunystės buvo Ateitininkų organizacijos nariu.

1937 m. prieš Velykas perkeltas į Telšius – vyskupas Justinas Staugaitis paskyrė jį Telšių Vyskupo Valančiaus Vardo gimnazijos ir dviejų Amatų mokyklų kapelionu bei Telšių Katedros vikaru.  P. Patlaba gimnazijoje pasižymėjo ne tik didele erudicija, bet ir subtiliu pedagoginiu taktu bei tolerancija.

Sovietinės okupacijos metais tikybos pamokos gimnazijoje buvo panaikintos, o kun. P. Patlaba, kad neerzintų savo veiklumu, buvo perkeltas į Mažeikių apskrities Pikelių miestelį, vėliau – į Rietavą klebonu. 1943 m. gyvendamas Rietave pastatė ūkinį pastatą, kurio vietoje šiuo metu stovi modernūs senelių namai. Žemaitijoje kun. Patlaba organizavo moksleivių ateitininkų stovyklas.

1945 m. iš Lietuvos išvyko studijoms į Romą, tačiau Augsburge susitiko pulkelį lietuvių jaunimo, kurie traukė į Tiubingeno universitetą Vokietijoje. P. Patlaba prisijungė prie jų, sutaręs ten steigti Ateitininkų organizaciją. P. Patlaba tapo Moksleivių ateitininkų sąjungos dvasios vadu.

1949 m. išvyko į Čikagą (JAV). Darbuodamasis Baltimorėje ir Sisere, pasireiškė kaip veiklus visuomenininkas, 1949 m. spalio 5 d. Amerikos lietuvių Romos katalikų federacijos tarybos suvažiavime Filadelfijoje buvo patvirtintas kun. Petro Patlabos paruoštas Amerikos lietuvių katalikų akcijos fondo statutas. 1949–1950 m. fondo direktoriumi buvo kun. P. Patlaba.

V. Kvikliui JAV renkant Lietuvos bažnyčių istoriją, kun. Petras Patlaba buvo ryšininkas tarp JAV ir telšiškių kunigų.

1984 m. kun. Patlaba dar dirbo vikaro teisėmis Sisero šv. Antano parapijoje (JAV).

Mirė 1986 m. balandžio 25, Hot Springse (JAV), kur tuo metu dirbo. Palaidotas Čikagoje, Šv. Kazimiero kapinėse 1986 m. balandžio 30 d.