Albertas Sveikovskis

Vardas Albertas
Pavardė Sveikovskis
Profesija fotografas
Gimimo data ~1829 m.

Išsami biografija

Vienas pirmųjų Vilniaus vaizdų fotografas, Prūsijos pilietis. Gimė apie 1829 m. bajoro Felikso fon Sveikovskio šeimoje.

Į Vilnių atvyko iš Thorno (dabar Torūnė, Lenkija), tuo metu buvusio Prūsijos teritorijoje. Apie 1860 m. apsigyveno Miulerio name (Vokiečių g.) ir įsteigė fotoateljė, kuri veikė iki 1866 m.
Profesionalus fotografas turėjo gerai įrengtą fotoįstaigą, aprūpintą modernia technika, naudojo sausojo kolodijaus technologiją. Studijoje portretavosi garbingi miesto piliečiai: Vilniaus senienų muziejaus steigėjas E. Tiškevičius, Kauno bei Vilniaus gubernijų maršalkos J. Daugirdas ir A. Domeika. Savo ateljė A. Sveikovskis reklamavo kaip „photographie americaine“.
A. Sveikovskis miestą fotografuoti pradėjo apie 1861 m. Fiksuodamas pagrindinius istorinius architektūros objektus: bažnyčias, generalgubernatūrą, rotušę, geležinkelio stotį, jis parengė prezentacinį miesto Vilniaus albumą, pirmąjį tokio pobūdžio fotografijų rinkinį, sudarytą iš 32 originalių darbų. Rinkinyje – išskirtinė penkių dalių Vilniaus panorama, ankstyviausia tokio dydžio žinoma Lietuvoje. Visos A. Sveikovskio nuotraukos atliktos estetiškai ir labai subtiliai. Lojalus valdžiai, nedalyvavęs jokiuose politiniuose sambūriuose, fotografas nepatyrė represijų. Net po žymaus 1863 m. birželio patikrinimo, jo ateljė nepraėjus nei mėnesiui jau dirbo.

1866 m. išvyko į Tulą (Rusija), kur tęsė fotografinę veiklą.

Kiti vardo, pavardės variantai

Vardas Pavardė Kalba
Albert Swieykowski

Kultūrinė terpė

Prūsų, lietuvių, lenkų.

Šaltiniai

Matulytė M., Vilniaus fotografija, 1858–1915, Vilnius: Lietuvos nacionalinis muziejus, 2001, 486 p.