Édouard-Denis Baldus

Vardas Édouard-Denis
Pavardė Baldus
Profesija fotografas, tapytojas, raižytojas
Gimimo data 1815 m.

Išsami biografija

Prūsų kilmės prancūzų fotografas, tapytojas, raižytojas. Gimė 1815 m. Griunebache, mirė 1899 m. Paryžiuje.

Nuo 1839 m. apsigyveno Prancūzijoje. 1848 m. pradėjo fotografuoti. Fiksavo kraštovaizdį, Ronos potvynius, architektūros paminklus, tapybos, skulptūros darbus.

Pagal išsilavinimą buvo tapytojas, taip pat, prieš susidomėdamas fotografija, dirbo litografijų raižytoju. 1849–1851 m. Prancūzijos istorinių paminklų komisijos buvo išsiųstas į misiją (Mission Héliographique) įamžinti istorinių pastatų, tiltų bei paminklų Paryžiuje, Fontenblo, Burgundijoje, Normandijoje, Dofine, Overnėje, Provanse.

Vienas iš svarbiausių jo darbų buvo dokumentuoti Luvro muziejaus statybos eigą.

É. Baldusas buvo plačiai žinomas ir už Prancūzijos ribų dėl pasiekimų fotografijos srityje. 1854–1855 m. sukūrė 1 500 naujojo Luvro sparno fotografijų. 1855 m. baronas Džeimsas de Rotšildas (James de Rothschild), Šemen de Fer du Nordo prezidentas, pasiuntė Baldusą padaryti fotografijų, kurios turėjo būti panaudotos albumui, numatytam padovanoti karalienei Viktorijai ir princui Albertui jų vizito Prancūzijoje metu. E. Baldusas naudojo 10x14 colių dydžio drėgno ir sauso popieriaus negatyvus. Iš jų buvo daromi kontaktiniai atspaudai. Norėdamas sukurti didesnio formato darbą, fotografas kartai sujungdavo keletą negatyvų į vieną, taip išgaudamas panoraminį efektą. 1856 m. pradėjo naudoti albumino popierių ir kolodijaus negatyvus.

Kiti vardo, pavardės variantai

Vardas Pavardė Kalba
Eduaras Baldus
Eduaras Denis Baldusas

Kultūrinė terpė

Prancūzų, prūsų, vokiečių.

Šaltiniai

Internetinė rinkinių informacinė sistema (IRIS), http://www.rinkinys.ldm.lt/iris (žiūrėta 2014 m. sausio 20 d.).