Michaelis Berkovičius

Vardas Michaelis
Pavardė Berkovičius
Profesija fotografas
Gimimo data ~1880 m. – 1881 m.

Išsami biografija

Mendelis-Movša Berkovičius gimė 1880 ar 1881 m. lapkričio mėn. Liucino m., buv. Vitebsko gubernija (dabar Ludza, Latvija), priklausė Paberžės žydų bendruomenei. Kauno apskrities archyve saugomi Plungės pašto taupomojo banko indėlininkų sąrašai, kuriuose 1908 ir 1912 m. minimas fotografas Berkovič Movša, Peisacho sūnus.

Kada ir iš ko mokėsi fotografijos bei kokiomis aplinkybėmis pateko į Plungę, liko istorijos paslaptimi.

Peterburgo Rusijos valstybės istorijos archyve dokumentuose rastas įrašas, kad 1903 m. spalio 21 d. fotografas M. Berkovičius iš gubernatoriaus gavo leidimą Plungėje įkurti meno fotografijos ateljė. Pradėti dirbti jis galėjo ir kiek anksčiau, gavęs vietos policijos viršininko leidimą.

Fotoateljė įkūrė ir pats apsigyveno Plungės centre, turtingų žydų apgyvendintoje Vytauto gatvėje, mediniame name (dab. Vytauto g. 6a). Per visus karus namas išliko.

Tikriausiai nuo pat įsikūrimo fotografas ėmė ir mokinius-pagalbininkus, nes ~1906–1907 m. pas jį fotografijos paslapčių jau mokėsi pakutuvėniškis Ignas Stropus, vėliau tapęs garsiu Kretingos bei Palangos fotografu.

Fotografuotis pas M. Berkovičių ateidavo žinomi to meto žydų bendruomenės veikėjai, verslininkai, amatininkai, šventikai, taip pat kiti miestelio gyventojai bei svečiai. Fotografas dirbo ne tik savo ateljė, kviečiamas eidavo fotografuoti renginių, švenčių, miestelio įvykių.

Iki Pirmojo pasaulinio karo nuotraukas paklijuodavo ant įvairaus dydžio fotografinių kortelių, nugarėlėje įspausdavo violetinės spalvos ovalo formos antspaudą, kuriame rusų kalba buvo įrašyta: „ФОТОГРАФИЯ / М. БЕРКОВИЧА / Плунгяны. Ков. губ.“ (Fotografija / M. Berkovičiaus / Plungė. Kauno gubernija). Tarpukariu nuotraukas spausdino ant fotografinio popieriaus, kurio kita pusė pritaikyta užrašyti adresui bei laiško tekstui. Tuo metu nuotraukas ženklino vienu iš dviejų violetinių spaudų: 1) kaligrafiniu šriftu „Foto / M. Berkovičius / Plungė“, 2) vientisa eilute spausdintinėmis raidėmis „M. Berkovic Plunge“.

1913 m. sausio 1 d. Plungėje susituokė Berkovič Movša, Peisacho sūnus 34 m. amžiaus ir Garb Basia, Movšos duktė 27 m. amžiaus. Berkovičių šeima kilusi iš Paberžės, Garbų šeima – iš Plungės. Šį faktą liudija Plungės žydų bendruomenės dokumentai. Mendelis-Movša Berkovičius su žmona augino du sūnus Polį (Pesachą-Mordechają, g. 1916 m.) ir jaunėlį Hiršą.

1941 m. liepos 15 d. M. Berkovičius kartu su kitais šeimos nariais bei kitais miesto žydais buvo beveik dviem savaitėm uždarytas į sinagogą be maisto ir vandens. Baltaraiščiai žydams įsakė kieme iškasti duobę, į kurią sumetė sinagogoje buvusias šventas knygas, šventraščius, dokumentus ir padegė, o kad geriau sudegtų, prie duobės pastatė fotografą M. Berkovičių ir liepė maišyti, stumdami prie ugnies kuo arčiau, visaip iš jo tyčiojosi. Paskui tos duobės ugnyje sudegino ir jį patį. Kiti 1800 žydų bei fotografo šeimos nariai buvo išvaryti į Kaušėnų miškelį ir ten nužudyti.

Kiti vardo, pavardės variantai

Vardas Pavardė Kalba
Movša-Mendelis Berkovičius
Michelis
Movša
Mendelis

Šaltiniai

Klietkutė J., Plungės fotografas Mendelis-Movša Berkovičius, Kretinga, 2016, https://issuu.com/jolantaklietkute/docs/berkovicius_mendelis (žiūrėta 2016 m. rugsėjo 15 d.).