Stasys Rudis

Vardas Stasys
Pavardė Rudis
Profesija kanklių meistras, stalius, muzikantas
Gimimo data 1880 m.

Išsami biografija

Gimė 1880 m. netoli Krekenavos, Mučiūnų kaime. Savamokslis stalius, statybininkas, kanklininkas, kanklių meistras. Onos Rudienės liudijimu S. Rudis kankliuoti pradėjo apie 1920 m., paveiktas skudutininko ir kanklininko V. Kadžio (jaunalietuvių vado, sušaudyto 1941 m.) Šis, anot O. Rudienės, konsultuotis kanklių gamybos ir kankliavimo klausimais vykdavęs pas P. Puskunigį į Skriaudžius. Vėliau su P. Puskunigiu konsultavosi ir S. Rudis.

S. Rudis dirbo suvalkietiškas kankles, iš pradžių 12 stygų, vėliau – 16, 18, 20 ir dvigubų stygų. Padarė apie 2000 kanklių. Mokė kankliuoti savo ir kitų apylinkių žmones. 1932 m. buvo subūręs iš 20 atlikėjų Krekenavos kanklininkų ansamblį. Muzikantai kankliuodavo bei dainuodavo savo malonumui, neretai ir koncertuodavo Panevėžio, Radviliškio, Ukmergės apylinkėse. 1933 m. koncertavo Žemės ūkio parodoje Kaune.


 

Kiti vardo, pavardės variantai

Vardas Pavardė Kalba
Stanislovas Rudys

Šaltiniai

Apanavičius R., Alenskas V., Palubinskienė V., Virbašius E., Visockaitė N., Senosios kanklės ir kankliavimas, 2-asis pataisytas ir papildytas leidimas, Vilnius: Muzika, 1994.