Maria Rivka Chvoles-Lichtenfeld

Vardas Maria Rivka
Pavardė Chvoles-Lichtenfeld
Profesija tapytojas, sportininkas, mokytojas
Gimimo data 1928-02-10

Išsami biografija

Rafaelio Chvoleso sesuo.

Studijavo Vilniaus politechnikumo Dekoravimo ir kompozicijos skyriuje. Taip pat mokėsi groti smuiku, žaidė šachmatais.

Po karo jos mokytoju tapo žymus šachmatininkas Isaakas Vistaneckis. Šachmatų pasaulis pažinojo Rivką kaip Mariją Lichtenfeld. Ji priklausė Lietuvos rinktinei, ne kartą tapo Respublikinių šachmatų čempionatų nugalėtoja.

1957-aisiais, dviem metais anksčiau nei jos brolis Rafaelis, Rivka persikėlė gyventi į Lenkiją, o iš ten į Izraelį. Čia toliau tęsė šachmatininkės karjerą; moterų šachmatų varžybose ne kartą laimėjo aukso medalį ir kitų įvairių prizų.

Izraelyje Rivka susidomėjo menu, baigė aukštąją meno mokyklą, pradėjo daug piešti. Ypač dailininkei patiko piešti gėles.

1980 m. Paryžiuje Rivka eksponavo savo darbus kartu su Marku Chagalu-Katzu ir kitais žymiais dailininkais parodoje „Jidiš kultūra“.

Dailininkė surengė kelias personalines parodas Paryžiuje (1985, 1987, 1988), jos darbų yra įsigiję Prancūzijos, Austrijos, JAV, Kanados ir kitų pasaulio šalių kolekcininkai ir meno mylėtojai.

Ilgai gyveno Ašdodo mieste Izraelyje, kur dėstė šachmatų žaidimo kursą ir dailę Ašdodo, Cholino ir Bat Jamo mokyklose. Šviesus ir spalvingas Ašdodas ant Viduržemio jūros kranto tapo dailininkės įkvėpimo šaltiniu. Tai patvirtina ir čia reguliariai rengtos dailininkės parodos (1994, 1996, 1998, 2000, 2004).

Kiti vardo, pavardės variantai

Vardas Pavardė Kalba
Maria Rivka Chwoles-Lichtenfeld
Marija Rivka Chvoles Lichtenfeld

Šaltiniai

„Pasaulis litvakų akimis“, http://www.jmuseum.lt/index.aspx?Element=ViewArticle&TopicID=271&IMAction=AddArticle&EditionID=86 (žiūrėta 2012 06 19).