Virtuali paroda „Žemaičių garlėkiui“ – 170!

1851 metais Kauno gubernijos valdybos spaustuvėje („W Drukarni Rządowej") buvo išspausdinta 56 puslapių knygelė lenkų kalba „Parolot žmudzina. Z rysu swobodnej mysli Aleksandra Hryszkiewicza" – „Žemaičio garlėkis. Pagal Aleksandro Griškevičiaus laisvąją mintį".
Šis leidinėlis – istorinė retenybė, Lietuvoje žinomi išlikę vos trys egzemplioriai. Unikalų eksponatą Lietuvos etnokosmologijos muziejus įsigijo 2019 metais.
Aleksandras Griškevičius knygos pradžioje romantiškai kelia akis į dangų, sakydamas, kad ne vien poetams „skirta kilti į padangių aukštį", ne vien dvasia gali kilti į „žydrąsias padangių erdves, bet ir žmogus su savo mirtinguoju kūnu turi tą galimybę".
Knygelę idėjos autorius parengė 7 metus ieškodamas „žmogaus supratingo, turtingo ir pritariančio" - rėmėjo savo skraidančiam aparatui su garo varikliu. Vilties nepraradęs išradėjas dar kartą kreipiasi „į savo tautiečius valandėlės dėmesio perskaityti pateiktas mintis, plazdančias kaip drugelis, kurias mano nevikri plunksna nesugebėjo išraityti pakankamai dailiai ir darniai".

Žiūrėti parodą



Dar nėra komentarų. Būti pirmam.

Šiuo metu sistemoje yra:

972366 / 1556473 skaitmeniniai(-ių) objektai(-ų)

792030 / 1595093 eksponatai(-ų) iš 125 muziejaus(-ų) rinkinių

Daugiau informacijos

(Žaliai pažymėti viešai
prieinami įrašai)