William Carlos Williams

First name William Carlos
Surname Williams
First name in original language William Carlos
Surname in original language Williams
Professions poetas, gydytojas
Date of birth 1883-09-17

Detailed biography

Amerikiečių poetas, gydytojas.

Rutherforde baigęs mokyklą, dvejus metus mokėsi Europoje – Ženevoje, Paryžiuje. 1902–1906 m. Pensilvanijos universitete studijavo mediciną. Baigęs studijas dirbo gydytoju, naktimis po darbo rašydavo. 1909 m. išėjo pirmoji jo knyga „Poems“. Kūrybos pradžioje buvo įsitraukęs į literatūrinį imagistų judėjimą, tačiau neilgai trukus nuo jų atsiskyrė. 1915 m. įsitraukė į Niujorko menininkų sambūrį „The Others“.

Kūrybinio kelio pradžioje Viljamo Karloso Viljamso modernistinė kūryba buvo labai kritikuojama. Taip nutiko ir su 1920 m. išleista itin eksperimentiška knyga „Kora in Hell: Improvisations“. 1921 m. išėjusią vieną iš geriausių V. K. Viljamso poezijos knygų „Spring and All“ nustelbė 1922 m. pasirodžiusi T. S. Elioto knyga „The Waste Land“. V. K. Viljamsas labai kritikavo T. S. Eliotą dėl jo pernelyg intelektualaus stiliaus, aliuzijų į klasikų, Europos poetų literatūrą. Jis pats savo modernistinėje kūryboje vartojo paprastą šnekamąją kalbą.

Šiek tiek vėliau V. K. Viljamsas su savo modernistine kūryba tapo labai įtakingas tarp Amerikos literatūrinės bendruomenės. Jis darė didžiulę įtaką daugeliui jaunesniosios kartos Amerikos poetų. V. K. Viljamsas buvo labai svarbi figūra XX a. vidurio modernistiniuose judėjimuose, rėmė ir skatino talentingus jaunuosius poetus (ypač Allaną Ginsbergą).

Be poezijos, parašė ir apsakymų, pjesių, esė. Reikšmingiausios jo knygos: poezijos knygos „Poems“ (1909), „Spring and All“ (1923), „Collected poems“ (1934), „Paterson“ (5 knygų serija, 1946–1958), „Pictures from Brueghel and Other Poems“ (1962), prozos-poemų improvizacijų knyga „Kora in Hell: Improvisations“ (1920), prozos ir eilių kratinys „Spring and All“ (1923) ir daugelis kitų knygų.  

V. K. Viljamsas yra gavęs nemažai šalies reikšmingiausių literatūrinių premijų, tarp jų JAV nacionalinę knygų premiją (už poeziją – „Paterson“ ir „Collected Poems“), 1963 m., jau po mirties, jam paskirta Pulitzerio premija (už „Pictures from Brueghel and Other Poems“ (1962) bei Amerikos meno ir literatūros akademijos Aukso medalis.

V. K. Viljamso garbei yra įsteigta kasmetinė jo vardo premija už geriausias poezijos knygas, išleistas mažų, pelno nesiekiančių ar universitetinių leidyklų. V. K. Viljamso šeimos namas Rutherforde įtrauktas į Nacionalinį istorinių vietų registrą.

 

 

 

Other aliases

Name Surname Language
Viljamas Karlosas Viljamsas

Sources

Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/William_Carlos_Williams (žiūrėta 2013 01 24).