Vladas Žukas

First name Vladas
Surname Žukas
Professions chorvedys, kompozitorius, pianistas
Date of birth 1906-04-24

Detailed biography

Su tėvais buvo grįžęs į Lietuvą, bet 1907 m. emigravo į JAV, Birghamton, NY, privačiai mokėsi muzikos pas E. Trumaną. Būdamas 19 metų, ėmė vadovauti Binghamtono „Aušros“ chorui, statė operetes ir rengė koncertus, akompanavo solistams. Persikėlęs į Niujorką 1925–1931 m. dirbo su keletu chorų, statė operetes ir gastroliavo lietuvių kolonijose.1927–1929 m. vadovavo „Aido“ chorui Brukline, Niujorke. 1927 m. „Columbia Records“ penkias lietuviškas choro dainas įrašė į plokštelę. 1928 m. vadovavo "Sietyno" ir "Aido" chorams. Taip pat vadovavo Maspeto (Niujorkas) „Lyros“, Elizabeto (NJ) „Bangos“, Niuarko (NJ) chorams. 1934 m. dirbo su Brooklyno U. F. A. oktetu ir Kearny subūrė lietuvišką vyrų chorą, su kuriuo per radijo stotį WHOM Jersey City, vienus metus koncertavo lietuviškose valandėlėse. Vadovavo Greit Neko (Niujorkas) „Pirmyn“ chorui, dirbo su Patersono ir Bruklino chorais bei vokaliniais ansambliais.

Sukūrė anglišką dainą "Phanton Paradise", kuri buvo išleista Superior Melodies Co. JAV kariuomenėje vienus metus buvo karių konservatorijos direktorių taryboje. 1946 m. su choru "Sietynas" dalyvavo Chicagos festivalyje.

Po Antrojo pasaulinio karo tobulinosi konservatorijoje Vakarų Vokietijoje. Sugrįžęs į JAV, įsikūrė Elizabete ir padėjo dirigentams mokyti chorus.

Išėjęs į pensiją akompanavo chorui "Dainos mylėtojai".

Pagal: Žilevičiaus vardyną "Lietuviai muzikai Vakaruose (1999) ir Boleslovo Zubricko Pasaulio lietuvių chorvedžiai (1999)